Ingrediente
-
Ingrediente umplutură cu nucă:
-
200 g Miez de nucă
-
1 lingură rasă Cacao
-
100 g Zahăr
-
50 g Lapte
-
15 g Rom Jamaica
-
1 linguriţă Esenţă de vanilie
-
1 buc. Albuș de ou
-
Ingrediente aluat cozonac:
-
100 g Zahăr
-
1 buc. Lămâiecoaja, tăiată în viu
-
½ buc. Portocalăcoaja, tăiată în viu
-
1 lingură Făină
-
7 buc. Gălbenuș de ou
-
½ linguriţă Sare
-
25 g Ulei de floarea soarelui
-
25 g Rom Jamaica
-
½ linguriţă Esenţă de vanilie
-
150 g Laptecălduţ
-
500 g Făină
-
1 plic Drojdie uscată
-
100 g Untmoale tăiat bucăţi mai mici
-
Pentru uns cozonacul:
-
1 buc. Gălbenuș de oubătut cu 1 lingură de lapte
Recomandari
Preparare
1
Done
|
OBIECTE UTILE:➢ 1 bol de cca.3 litri uns uşor cu ulei |
2
Done
|
RECOMANDARE:Pentru un rezultat optim, toate ingredientele trebuie aduse la temperatura camerei, iar făina trebuie cernută de 2-3 ori! |
3
Done
|
PREPARARE UMPLUTURĂ DE NUCĂ: |
4
Done
|
Puneţi în bol zahărul, laptele şi fierbeti 2 min./100℃/viteza 3. |
5
Done
|
Adăugaţi nuca măcinată, romul, esenţa de vanilie, albuşul de ou şi amestecaţi 30 sec./viteza 3. Transferaţi compoziţia într-un vas şi daţi deoparte. Spălaţi şi uscaţi bolul. |
6
Done
|
PREPARARE ALUAT PENTRU COZONAC:Puneţi în bol zahărul şi măcinaţi 15 sec./viteza 10. Transferaţi într-un vas şi daţi deoparte. |
7
Done
|
Puneţi în bol coaja de lămâie şi portocală, lingura cu făină şi măcinaţi 10sec./viteza 9. Transferaţi într-un vas şi daţi deoparte. |
8
Done
|
Puneţi în bol gălbenuşurile, sarea şi amestecaţi 1 min./viteza 3. |
9
Done
|
Adăugaţi uleiul, romul, esenţa de vanilie, laptele călduţ, coaja de lămâie şi portocală mărunţită, făina, drojdia (presărată peste făină) şi frământaţi 2 min./viteza spic, timp în care adăugaţi prin orificiul capacului, lingură după lingură zahărul pudră. |
10
Done
|
Frământaţi 5 min./viteza spic, iar după 2 minute de frământare, începeţi să adăugaţi prin orificiul capacului, untul moale, bucăţică cu bucăţică. Nu se va adăuga următoarea bucăţică de unt, până ce-a precedentă nu a fost complet încorporată. Transferaţi aluatul în bolul uns în prealabil cu ulei, acoperiţi cu un prosop de bucătărie şi lăsaţi la crescut într-un loc călduţ,ferit de curenţi de aer, până îşi dublează volumul (1-2 ore). |
11
Done
|
MODELARE ŞI COACERE:Preîncălziţi cuptorul la 180℃. |
12
Done
|
Aluatul dospit, se răstoarnă pe blatul de lucru, uns cu puţin ulei, se împarte în două părţi egale şi se modelează sub forma unui dreptunghi. |
13
Done
|
Repartizaţi peste aluatul întins într-un strat egal jumătate din umplutura de nucă, lăsând de jur împrejurul aluatului cca. 2cm, fără umplutură. |
14
Done
|
Se rulează aluatul cât de strâns e posibil, aducând marginile spre interior, aşa încât umplutura să fie bine izolată, ultima rulare sa fie cu lipitura dedesupt . Repetaţi operaţia şi cu jumătatea cealaltă de aluat. |
15
Done
|
Împletiţi cele doua rulouri obţinute şi aşeazati-le în forma de copt tapetată în prealabil cu hârtie de copt. Lăsați să crească într-un loc călduţ, ferit de curenţi de aer, până va ajunge la nivelul superior al formei de copt. |
16
Done
|
Ungeţi cozonacul cu gălbenuşul de ou bătut cu o lingură de lapte, apoi introduceţi-l în cuptorul preîncălzit, reduceţi temperatura cuptorului la 160℃ şi coaceţi cozonacul între 50-60 minute. Verificaţi dacă este copt. |
17
Done
|
Verificarea coacerii se face cu ajutorul unei scobitori introdusă în cozonac, care trebuie să iasă curată. |
18
Done
|
Dacă cozonacul nu este copt şi rumen deasupra, se continua coacerea la o temperatură mai mare (170 ℃), pentru încă 10 minute. |
19
Done
|
Scoateți cozonacul din cuptor și lăsați-l în forma de copt aproximativ 15-20 minute. Scoateți cozonacul din formă, desprindeţi cu grijă hârtia de copt şi puneți-l la răcit pe un grătar de lemn. |
20
Done
|
Cozonacul nu se taie până nu se răcește complet. |
21
Done
|
POFTĂ BUNĂ! |