0 0
Cozonac cu nucă

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Ingrediente umplutură cu nucă:
200 g Miez de nucă
1 lingură rasă Cacao
100 g Zahăr
50 g Lapte
15 g Rom Jamaica
1 linguriţă Esenţă de vanilie
1 buc. Albuș de ou
Ingrediente aluat cozonac:
100 g Zahăr
1 buc. Lămâie coaja, tăiată în viu
½ buc. Portocală coaja, tăiată în viu
1 lingură Făină
7 buc. Gălbenuș de ou
½ linguriţă Sare
25 g Ulei de floarea soarelui
25 g Rom Jamaica
½ linguriţă Esenţă de vanilie
150 g Lapte călduţ
500 g Făină
1 plic Drojdie uscată
100 g Unt moale tăiat bucăţi mai mici
Pentru uns cozonacul:
1 buc. Gălbenuș de ou bătut cu 1 lingură de lapte

Cozonac cu nucă

“ACEASTĂ REȚETĂ NU ESTE TESTATĂ OFICIAL VORWERK! - PENTRU RETETE ORIGINALE VA RUGAM ACCESATI PORTALUL COOKIDOO®”

Contine:
  • Nucă
  • Ouă
Cuisine:
  • 3h
  • Hard

Ingrediente

  • Ingrediente umplutură cu nucă:

  • Ingrediente aluat cozonac:

  • Pentru uns cozonacul:

Recomandari

Share

Preparare

1
Done

OBIECTE UTILE:

➢ 1 bol de cca.3 litri uns uşor cu ulei
➢ 1 formă pentru copt cozonacul (L x l x h=31 x 15.,5 x 9.5cm.)
➢ Hârtie de copt (pentru tapetat forma de copt)
➢ Pensulă pentru uns cozonacul.

2
Done

RECOMANDARE:

Pentru un rezultat optim, toate ingredientele trebuie aduse la temperatura camerei, iar făina trebuie cernută de 2-3 ori!
Dacă optaţi să lăsaţi aluatul la dospit în bol, atunci adunaţi aluatul la baza bolului cu ajutorul spatulei, ungeţi pereţii bolului cu puţin ulei, după care acoperiţi cu capacul şi căpăcelul de măsurare.

3
Done

PREPARARE UMPLUTURĂ DE NUCĂ:

Puneţi în bol nuca, cacaoa şi mărunţiţi 5 sec./viteza 6. Transferaţi într-un vas şi daţi deoparte.

4
Done

Puneţi în bol zahărul, laptele şi fierbeti 2 min./100℃/viteza 3.

5
Done

Adăugaţi nuca măcinată, romul, esenţa de vanilie, albuşul de ou şi amestecaţi 30 sec./viteza 3. Transferaţi compoziţia într-un vas şi daţi deoparte. Spălaţi şi uscaţi bolul.

6
Done

PREPARARE ALUAT PENTRU COZONAC:

Puneţi în bol zahărul şi măcinaţi 15 sec./viteza 10. Transferaţi într-un vas şi daţi deoparte.

7
Done

Puneţi în bol coaja de lămâie şi portocală, lingura cu făină şi măcinaţi 10sec./viteza 9. Transferaţi într-un vas şi daţi deoparte.

8
Done

Puneţi în bol gălbenuşurile, sarea şi amestecaţi 1 min./viteza 3.

9
Done

Adăugaţi uleiul, romul, esenţa de vanilie, laptele călduţ, coaja de lămâie şi portocală mărunţită, făina, drojdia (presărată peste făină) şi frământaţi 2 min./viteza spic, timp în care adăugaţi prin orificiul capacului, lingură după lingură zahărul pudră.

10
Done

Frământaţi 5 min./viteza spic, iar după 2 minute de frământare, începeţi să adăugaţi prin orificiul capacului, untul moale, bucăţică cu bucăţică. Nu se va adăuga următoarea bucăţică de unt, până ce-a precedentă nu a fost complet încorporată. Transferaţi aluatul în bolul uns în prealabil cu ulei, acoperiţi cu un prosop de bucătărie şi lăsaţi la crescut într-un loc călduţ,ferit de curenţi de aer, până îşi dublează volumul (1-2 ore).

11
Done

MODELARE ŞI COACERE:

Preîncălziţi cuptorul la 180℃.

12
Done

Aluatul dospit, se răstoarnă pe blatul de lucru, uns cu puţin ulei, se împarte în două părţi egale şi se modelează sub forma unui dreptunghi.

13
Done

Repartizaţi peste aluatul întins într-un strat egal jumătate din umplutura de nucă, lăsând de jur împrejurul aluatului cca. 2cm, fără umplutură.

14
Done

Se rulează aluatul cât de strâns e posibil, aducând marginile spre interior, aşa încât umplutura să fie bine izolată, ultima rulare sa fie cu lipitura dedesupt . Repetaţi operaţia şi cu jumătatea cealaltă de aluat.

15
Done

Împletiţi cele doua rulouri obţinute şi aşeazati-le în forma de copt tapetată în prealabil cu hârtie de copt. Lăsați să crească într-un loc călduţ, ferit de curenţi de aer, până va ajunge la nivelul superior al formei de copt.

16
Done

Ungeţi cozonacul cu gălbenuşul de ou bătut cu o lingură de lapte, apoi introduceţi-l în cuptorul preîncălzit, reduceţi temperatura cuptorului la 160℃ şi coaceţi cozonacul între 50-60 minute. Verificaţi dacă este copt.

17
Done

Verificarea coacerii se face cu ajutorul unei scobitori introdusă în cozonac, care trebuie să iasă curată.

18
Done

Dacă cozonacul nu este copt şi rumen deasupra, se continua coacerea la o temperatură mai mare (170 ℃), pentru încă 10 minute.

19
Done

Scoateți cozonacul din cuptor și lăsați-l în forma de copt aproximativ 15-20 minute. Scoateți cozonacul din formă, desprindeţi cu grijă hârtia de copt şi puneți-l la răcit pe un grătar de lemn.

20
Done

Cozonacul nu se taie până nu se răcește complet.

21
Done

POFTĂ BUNĂ!

Lucreția Băneșiu

Consultant Thermomix - Brasov; Tel: 0724.742.661; E-mail: lucretiabanesiu@gmail.com

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Ardei_umpluţi_retete thermomix
previous
Ardei umpluţi
Gogoşi pufoase cu unt retete thermomix
next
Gogoşi pufoase cu unt
Ardei_umpluţi_retete thermomix
previous
Ardei umpluţi
Gogoşi pufoase cu unt retete thermomix
next
Gogoşi pufoase cu unt

Add Your Comment